Kanker
Roken vergroot de kans op verschillende soorten kanker. De bekendste zijn longkanker en kanker in de mondstreek (slokdarm, strottenhoofd en mondholte). Maar de kankerverwekkende stoffen uit rook komen in het hele lichaam. Mensen die roken hebben ook meer kans op borstkanker, prostaatkanker, melanoom (een vorm van huidkanker), leukemie. kanker in de maag, blaas, nieren, lever, baarmoederhals, alvleesklier en darmen.
Jaarlijks krijgen 19.000 Nederlanders kanker door roken. Dat is 16% van alle kanker in Nederland. Stoppen met roken is het belangrijkste advies om het risico op kanker kleiner te maken. Naast roken kan bijvoorbeeld ook slechte voeding een oorzaak zijn van kanker (6400 patiënten), of alcoholgebruik (1140 patiënten). Longkanker veroorzaakt van alle typen kanker in Nederland de meeste doden.
Longkanker
Longkanker
Longkanker is de meest voorkomende kankersoort die komt door roken. 72% van alle mensen met longkanker kreeg dit door roken. Longkanker is de meest voorkomende oorzaak van sterfte door kanker. 82% van de sterfte aan longkanker komt door roken. Hoe meer en hoe langer iemand rookt of heeft gerookt, hoe groter de kans op longkanker.
Ook de leeftijd waarop iemand begint met roken is van invloed. Iemand die rookt vanaf 15 jaar heeft 20 keer zoveel kans om longkanker te krijgen dan iemand die vanaf 20 jaar rookt. Ook regelmatig meeroken vergroot het risico op longkanker met 20-30%.
Meer informatie
- Lees hier meer over cijfers over roken.
- Lees hier meer over 12 soorten kanker door roken.
- Meer informatie over kanker op kanker.nl. Bekijk ook de video van patiënten die vertellen over leven met longkanker
- Meer informatie over longkanker op thuisarts.nl