Roken op de werkplek
In de Tabaks- en Rookwarenwet staat dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. De werkgever moet hiervoor zorgen. Als werknemers toch roken op het werk, moet de werkgever hier iets aan doen.
Rookruimtes in bedrijven zijn verboden
Sinds 1 januari 2022 mogen ook in bedrijven geen rookruimtes meer zijn.
Lees hier meer informatie over welke er regels gelden voor rookruimtes.
Werkplek
Mag er buiten werktijd gerookt worden op het werk?
Nee, dat mag niet. In het gebouw moet het rookvrij zijn. Dit geldt ook buiten werktijd, bijvoorbeeld tijdens de vrijdagmiddagborrel.
Uitzonderingen op een rookvrije werkplek
In de Tabakswet staat dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. Maar er zijn uitzonderingen voor sommige beroepen. In privéruimtes geldt de Tabakswet niet. Bijvoorbeeld in iemands eigen huis. Bijvoorbeeld medewerkers in de thuiszorg doen werk in het huis van de patiënt of cliënt. Diegene mag in zijn eigen huis roken.
De werkgever kan proberen zo goed mogelijk te zorgen voor werknemers die rookvrij willen werken. Bijvoorbeeld door ze bij niet-rokende cliënten te plaatsen. Volgens de Arbowet moet de werkgever haar werknemers een gezonde werkplek te bieden. Het is ook mogelijk om afspraken te maken met de cliënt. Bijvoorbeeld door af te spreken dat iemand niet rookt als de medewerker van de thuiszorg er is.
Kan een werknemer weigeren om te werken in een ruimte waar mensen roken?
Een werknemer kan niet zomaar weigeren om te werken. Het is daarom goed om voorzichtig te zijn met het weigeren van werk of wegblijven.
Wat kan een werknemer doen als de werkplek niet rookvrij is?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of iedereen zich aan de Tabakswet houdt. Heb je dus geen rookvrije werkplek? Dan kun je een klacht indienen bij het NVWA. Dat kan iemand doen met dit klachtenformulier of door te bellen met de klachtenlijn: 0900-0388. Klachten worden vertrouwelijk behandeld.
Als niets helpt, kun iemand uiteindelijk naar de rechter stappen. Deze kan een werkgever dwingen om een rookbeleid in te voeren. Maar dit kan wel voor ruzie zorgen op het werk. Dan kan een advocaat je helpen. Meer informatie hierover kun je opvragen bij je vakbond of rechtsbijstandsverzekering.
Meer informatie voor (zorg)professionals
Meer informatie voor mensen in de thuiszorg vind je op Trimbos.nl