Wat je kunt doen als je denkt dat een kind rookt
Als ouder kun je je zorgen maken. Hoe weet ik of mijn kind rookt? En wat kan ik daar tegen doen? Op deze pagina lees je daar meer over.
Wat te doen als een kind rookt
- Ga open het gesprek aan met het kind. Vraag het kind of hij of zij de risico’s kent, en waarom het rookt. Soms is dat omdat het kind bij een vriendgroep wil horen. Maak duidelijk dat iemand ook kan weigeren en dat echte vrienden dat ook van hem of haar accepteren.
- Leg de nadruk op de negatieve gevolgen op korte termijn. Kinderen en jongeren zijn meestal niet bezig met de lange termijn, of kunnen zich daar weinig bij voorstellen. Nadelen op korte termijn zijn bijvoorbeeld: stinken naar rook, een slechtere conditie, vieze smaak in de mond en minder geld over voor andere dingen. Roken is ook verslavend en leidt al snel tot meer willen roken.
- Maak afspraken met het kind. Bijvoorbeeld dat hij of zij het jou vertelt als diegene heeft gerookt. Geef aan dat je in elk geval niet wil dat het stiekem gebeurt.
- Help het kind stoppen, als hij of zij dat wil. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar jongvolwassenen.ikstopnu.nl. daar staat informatie die relevant is voor jongeren over stoppen met roken en vapen. Of verwijs naar de Quiddy-app. Dat is een stoppen-met-rokenapp die speciaal ontwikkeld is om jongeren te helpen stoppen. Quiddy is gratis.
Bekijk onderstaande filmpje hoe andere ouders hier mee omgaan.
Hoe merk je of een kind rookt?
Er zijn een aantal signalen waaraan je zou kunnen merken dat je kind rookt, zoals:
- adem en kleding die ruiken naar rook
- minder zin om te eten (eetlust)
- minder goede conditie
- sneller buiten adem
- meer hoesten
- minder geld
- ineens een slecht of juist goed humeur (stemmingswisselingen)
Ouders zijn strenger geworden
Sinds de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is verhoogd naar 18 jaar zijn ouders strenger geworden over het rookgedrag van hun kind. De meeste ouders laten hun kinderen niet roken.
Sinds 2009 is er een duidelijke toename in het percentage ouders dat strenge regels heeft over het roken van hun kind. Ruim 80 procent heeft strenge regels. Zij zeggen dat hun kind zeker niet mag roken, ook niet af en toe of alleen maar een trekje. 90 procent van de ouders geeft aan dat hun kind zeker niet voor het 18e jaar mag roken. Ouders van jonge scholieren van 12 t/m 14 jaar hebben vaker strenge regels dan ouders van 15- en 16-jarigen.
Meer informatie kun je ook vinden op helderopvoeden.nl. Deze website voor ouders met opgroeiende kinderen bevat tips en informatie over roken, drinken en drugs.