Is er een relatie tussen roken en een depressie?
Ja, er is een sterke relatie tussen roken en depressie. Mensen die roken hebben vaker een depressie dan mensen die niet roken. En mensen die een depressie hebben roken vaker dan mensen die geen depressie hebben.
Lees hier de hele factsheet over roken en depressie
Hoeveel mensen met een depressie roken?
Van alle mensen met een depressie in Nederland rookt bijna de helft (46%). Mensen die één keer of vaker een depressie hebben gehad gaan ongeveer 7 tot 11 jaar eerder door dan mensen die nooit een depressie hebben gehad. Dat komt voor een deel ook door het roken.
Wat hebben roken en depressie met elkaar te maken?
Onderzoek laat zien dat er verschillende redenen zijn dat roken en depressie met elkaar te maken hebben. Dingen die de kans op een depressie groter maken, maken ook de kans op roken groter. Dat noemen we ‘risicofactoren’. Dat zijn bijvoorbeeld geen werk hebben, veel stress hebben of bepaalde genen hebben.
Onderzoekers zijn het er niet helemaal over eens, maar het kan zijn dat roken de kans op een depressie groter maakt. Andersom kan een depressie er ook voor zorgen dat iemand eerder gaat roken dan wanneer diegene geen depressie zou hebben. Dat lijkt vooral zo te zijn voor jongeren. De meeste mensen beginnen namelijk niet met roken als ze volwassen zijn.
Een depressie kan ook een reden zijn waardoor stoppen met roken minder vaak lukt. Als mensen proberen te stoppen met roken, lukt dat mensen met een depressie minder goed.
Stoppen met roken en depressie
Stoppen met roken zorgt er niet voor dat een depressie erger wordt. Het lijkt er juist op dat stoppen met roken de kans kleiner maakt dat iemand een depressie krijgt. En bij mensen met een depressie kunnen klachten juist minder erg worden na het stoppen.
Roken en stress en andere psychische klachten
Sommige mensen zeggen dat roken hen helpt om te ontspannen. Maar onderzoek laat zien dat roken eerder stress en psychische klachten veroorzaakt dan dat het ertegen helpt.
Dat komt omdat mensen die roken last kunnen hebben van ontwenningsverschijnselen als ze even niet gerookt hebben. Zoals een onrustig gevoel, zweten en trillen. Deze ontwenningsverschijnselen lijken erg op stress. Door te roken gaan deze ontwenningsverschijnselen weer weg. Dan lijkt het alsof roken helpt tegen stress, maar dat is niet zo.
Ook veroorzaakt roken een stressreactie in het lichaam. En het zorgt voor kleine, blijvende ontstekingen. Deze kunnen stress en andere psychische klachten veroorzaken of erger maken.
Lees de hele factsheet over roken en psychische klachten hier
Meer informatie
- Meer informatie over depressie op mentaalvitaal.nl