. . . Roken Roken en verslaving Wat zijn de lichamelijke effecten van nicotine?
single.php

Wat zijn de lichamelijke effecten van nicotine?

Wat doet nicotine met je lichaam?

Nicotine is schadelijk voor het lichaam en heel verslavend. In het lichaam. Nicotine versnelt de hartslag en vernauwt de bloedvaten. Dat betekent dat de bloedvaten smaller worden. Soms beschrijven mensen dit als een ‘nicotine kick’. In werkelijkheid is het een stressreactie van het lichaam. De bloeddruk gaat omhoog en hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan in aders. Omdat de bloedvaten smaller worden kan het bloed minder goed door het lichaam stromen.

Effecten van nicotine

Nicotine kan op deze manier voor klachten en ziekten zorgen:

  • Doordat bloed minder goed kan stromen, kan iemand koude handen en voeten krijgen. Ook genezen wondjes daardoor minder goed
  • Een hoge bloeddruk kan zorgen voor hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, snel buiten adem zijn of onrustig zijn
  • Nicotine zorgt voor minder zin om te eten
  • Nicotine is erg verslavend. Lees daarover meer bij effect van nicotine op de hersenen
  • Als iemand verslaafd is aan nicotine en diegene stopt, kan hij of zij ontwenningsverschijnselen krijgen. Iemand voelt zich onrustig, chagrijnig, gaat slechter slapen, trillen of zweten 
  • Door nicotine kan iemand minder vruchtbaar worden. Het kan ook problemen geven bij de groei en geboorte van baby’s

Nicotine kan dodelijk zijn

Teveel nicotine kan dodelijk zijn. Pure nicotine wordt soms gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen insecten (insecticide). Mensen kunnen een nicotinevergiftiging oplopen als ze teveel nicotine binnenkrijgen. Iemand kan misselijk en duizelig worden, overgeven, flauwvallen, een epileptische aanval krijgen, in coma raken of in extreme gevallen zelfs doodgaan.

Meer informatie over nicotine vind je op trimbos.nl.

VIDEO

Wat doet nicotine in je lichaam en wat kan je verwachten als je stopt?

Als je stopt met roken kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Die kunnen erg vervelend zijn, maar gaan weer over! Bekijk de video om te leren hoe je hiermee om kan gaan.

Met anderen delen
Stel een vraag
Scroll naar boven